5 potravín, za ktoré zbytočne vyhadzujete peniaze


1. Tortilla
 
V miske zmiešame cca 300 gramov pšeničnej hladkej múky, lyžicu soli, deci vody, čajovú lyžičku prášku do pečiva a deci olivového oleja. Všetko dobre zamiešame a začneme miesiť. Výsledkom má byť jemné a pomerne lepkavé cesto. Kým dosiahnete tento stav, potrebujete miesiť minimálne 10 minút. Samozrejme môžete použiť kuchynský robot. Ak máme toto cesto hotové, pomaly pridávame ďalšiu múku. Dôležité je, aby sa nám cesto nelepilo, nesmie však byť tuhé. Teraz si môžeme bochník cesta rozdeliť na 14 malých kúskov a na pomúčenej doske rozvaľkať na tenké placky. Hrubé by mali byť iba niekoľko milimetrov. Prášok do pečiva totiž spôsobí, že sa nám na panvici nafúknu.
Vyvaľkané placky hodíme na rozohriatu panvicu a z oboch strán opečieme. Panvica musí byť poriadne rozpálená a bez oleja, alebo iného tuku.

rýžové nudle
 
 
3. Kečup
 
Výroba kečupu nie je vôbec náročná. Hlavne v letných mesiacoch, keď sú paradajky dostupné v dobrých cenách.
Paradajky nakrájajte a vhoďte do hrnca. Zalejte trochou vody a nechajte rozvariť. Následne zmes rozmixujte tyčovým mixérom. Ak v kečupe nechcete kúsky šupiek a semiačka, vzniknutý paradajkový pretlak prepasírujte cez sitko.
Ak sa nám zdá zmes riedka, vrátime ju späť na sporák a varíme, kým nezhustne na nami požadovanú hustotu. Prisolíme, okoreníme čiernym korením a podľa chuti pridáme cukor.
Ak chcete aby mal domáci kečup rovnakú konzistenciu, ako ten z obchodu, zahustite ho kukuričným, alebo zemiakovým škrobom. Ten sa postará o jemne mazľavú konzistenciu. Ešte horúci kečup nalejeme do fliaš, poriadne ich uzavrieme a otočíme dnom nahor. Kečup sterilizovať nemusíte.
K paradajkám môžete pridať papriku a cibuľu. To záleží len na vás. Ak chcete kečup pikantný, jednoducho prihoďte trochu chilli.
 
 tortila
 
 
4. Ryžové rezance
 
Máte radi ázijskú kuchyňu? Potom určite obľubujete ryžové rezance. Nepatria však k najlacnejším surovinám. Rozdiel medzi našimi klasickými cestovinami a tými ryžovými, je iba v použitej múke. Do tých ryžových, ide múka ryžová. Tú môžete kúpiť, sú to však opäť vyhodené peniaze.
Stačí vám klasická ryža hocijakého typu. Zrniečka premyte a nechajte voľne vysušiť. Ryžu potom rozmixujte v kuchynskom robote. Ďalší postup je rovnaký ako pri príprave klasických rezancov. Zmiešajte ryžovú múku s vajíčkom a vodou, vymieste cesto a uvarte. Ak chcete bezvaječné cestoviny, vynechajte vajíčko.
 
5. Vegeta
 
Nevyhadzujte peniaze za to čo si viete vyrobiť z kuchynských zvyškov. Vegeta je obyčajná vysušená zelenina s prídavkom chémie. Doma si ju vyrobíte veľmi jednoducho. Odložte si do chladničky zvyšky zeleniny. Napríklad hlúbik z papriky, odrezky s petržlenu, mrkvy, atď. Potom ich nechajte spoločne vysušiť. Keď budú suché, rozmixujte ich a vegeta je na svete.